Tanssilajit

Boogie Woogie

Boogie woogie on 1950-luvulla syntynyt vauhdikas ja iloinen rock’n’swing-tanssi, jota tanssitaan vapaalla viennillä ja avoimessa otteessa. Tanssissa tärkeää on musiikintulkinta ja eläytyminen. Boogieta tanssitaan  rythm’n’blues- ja swing-pohjaiseen rock’n’roll -musiikkiin kaikilla musiikin nopeuksilla. Nopean ja hitaan boogien tunnelma on hyvin erilainen. Boogie woogieta pääsee tanssimaan swing-tanssibileissä sekä joskus myös lavoilla.

 

Bugg

Bugg on iloinen paritanssi, jota tanssitaan mm. iskelmä- ja pop-musiikkiin. Buggin perusaskel on yksinkertainen, joten tästä lajista on hyvä aloittaa swingtanssiharrastus! Bugg on lähtöisin Ruotsista ja onkin kotimaassaan hyvin suosittu tanssi. Suomessa buggia pääsee tanssimaan tanssilavoilla, swingtanssibileissä tai vaikkapa kilpatanssilattialla, jos innostusta riittää. Buggia opetetaan ja tanssitaan monella eri tyylillä, mutta kilpatanssina bugg on tarkemmin määritelty kuin moni muu rock’n’swing-tanssi.

 

Fusku

Fusku on suomalainen paritanssi, joka on kehittynyt jivestä. Fuskua tanssitaan foksin askelrytmityksellä hidas-hidas-nopea-nopea, mutta fuskussa nopeat askeleet otetaan ns. rock-askeleena. Fuskua tanssitaan pääasiassa avoimessa otteessa ja se on ns. kädenalitanssi. Kuvioita fuskussa on monipuolisesti, joten tanssi pysyy kiinnostavana taitavammillekin tanssijoille. Fuskua pääsee tanssimaan lavoilla sekä swingtanssibileissä.

 

Lindy Hop

Lindy hop on hullutteleva paritanssi, joka perustuu viemiseen ja seuraamiseen. Musiikintulkinta ja improvisointi on lindy hopin sielu. Lindy hopia tanssitaan nopeaan ja hitaaseen swing-musiikkiin. Laji syntyi 1920-luvulla Amerikassa mustan väestön keskuudessa, missä sitä tanssittiin Harlemin jazz- ja swing-klubeilla. Lindy hop onkin yksi vanhimmista swingtanssilajeista. Lindy hopia pääsee tanssimaan mm. swingtanssibileissä.

 

West Coast Swing

West coast swing on monipuolinen tanssi, jota tanssitaan mm. pop- ja hiphop-pohjaiseen musiikkiin sekä r’n’b ja motown-musiikkiin. West coast swingin juuret ovat blues-musiikissa. West coast swing on improvisoitua paritanssia, jossa tiimityöskentelyllä ja musiikintulkinnalla on suuri rooli. Tässä tanssissa myös seuraaja voi vaikuttaa paljon tanssin kulkuun. Westin perusaskel on rullaava eli muista swing-tansseista tuttu jousto puuttuu. West coast swingiä pääsee tanssimaan pääasiassa erillisissä westibileissä, joita järjestetään WCS-tapahtumien yhteydessä. 

 

 

Balboa ja rockabilly ovat hieman harvinaisempia lajeja ja niistä järjestetään teematunteja, jos jäsenillämme on kiinnostusta.

 

Balboa

Balboaa tanssitaan suljetussa tanssiotteessa ja tiiviissä vartalokontaktissa, toisin kuin muita swing-tansseja. Balboan kauneus on parin välisessä kontaktissa ja yhteisessä sykkeessä. Balboaa voidaan tanssia kaiken nopeuksiseen musiikkiin. Tanssi kehittyi tanssipaikoissa, joissa tilaa oli vähän. Balboaa pääsee tanssimaan swingtanssibileissä.

 

Rockabilly

Rockabilly on vauhdikas ja räväkkä paritanssi. Sitä tanssitaan vapaassa viennissä improvisoiden nopeatempoiseen musiikkiin mm. rock’n’rolliin ja rhythm’n’bluesiin. Tyylejä on monenlaisia riippuen siitä, missä päin maailmaa ollaan. Mm. twistaaminen kuuluu lajiin. Rockabillyä pääsee tanssimaan esim. fiftaribileissä ja joskus myös tanssilavoilla.

 

Vaikka Misso onkin swingtanssiseura otamme välillä harha-askelia myös muiden lajien pariin. Jäsentemme toiveesta salsaa on tanssittu jo muutama vuosi ja nyt syksyllä 2021 ohjelmistossamme uutena lajina Night Club Two Step!

 

Salsa

Salsa on eräs latinalaisamerikkalaisen tanssin muoto. Kuubasta (tai joidenkin tahojen mukaan New Yorkista) lähtöisin oleva salsa on maailmanlaajuisesti yksi tunnetuimmista tansseista. Salsa on hauska vapaassa viennissä tanssittava paritanssi, jossa vartalonkäyttö on keinuvaa. Salsa-tanssiin liittyy salsa-musiikki. Suomessa kuubalaista parisalsaa pääsee tanssimaan salsa-/tai lattaribileissä sekä lavoilla.  Salsa ruedaa taas tanssitaan ringissä ja tanssi perustuu jatkuvaan parinvaihtoon. 

 

Night Club Two Step

Night Club Two Step (NC2S) on Yhdysvalloissa erittäin suosittu, suomalaista rumba-boleroa muistuttava, pehmeän soljuva paritanssi. Musiikki on rauhallista slovaria tai iskelmää.